preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Župa Dubrovačka" Mlini

 > Naslovnica
Vijesti

Projekt Biosigurnost i biozaštita

Autor: Administrator , Nada Prce, 23. 11. 2020.

Od početka ove školske godine, u našoj školi se provodi Projekt Biosigurnost i biozaštita. Projekt je pokrenut u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj, a nositelji projekta su Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb, Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu u partnerstvu sa OŠ Vijenac iz Osijeka. Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Alemka Markotić, dr. med., a nacionalni koordinator za osnovne i srednje škole je mr. sc. Maja Kassa, prof.

Naša škola je jedna od 120 škola koje su se prijavile za sudjelovanje u ovom pilot-projektu, a koji  se provodi u sklopu izvannastavne aktivnosti pod nazivom Biosigurnost i biozaštita. Voditeljice aktivnosti su učiteljice biologije i kemije Linda Jurkić, Matea Popović i Nada Prce. Aktivnost se provodi 1 sat tjedno putem Teamsa. U aktivnosti sudjeluje 26 učenika 7. i 8. razreda.

Izbijanjem pandemije uzrokovane virusom SARS-CoV-2 edukacija učenika o biosigurnosti i biozaštiti se pokazala veoma važnom. Učenici sa svojim učiteljima-mentorima putem digitalne platforme Teams obrađuju sadržaje i svladavaju planirane ishode koji se nalaze u sklopu Kurikuluma izvannastavne aktivnosti Biosigurnost i biozaštita. Planirane ishode učenici ostvaruju kroz istraživački rad, učenje putem rješavanja problema, izradu plakata, prezentacija, rješavanje kvizova i sl., a usvojena znanja preko satova biologije prenose i drugim učenicima. Na kraju nastavne godine je planirano natjecanje u stečenim znanjima te prezentacija rezultata najboljih istraživačkih radova i postera.

Učenici su do sada sudjelovali u svakoj zadanoj aktivnosti te su upoznali značenje pojmova biosigurnost i biozaštita, pregledali emisiju Borci protiv koronavirusa, upoznali zaštitnu opremu koja se koristi u radu sa opasnim uzročnicima bolesti kao i uvjete rada sa opasnim materijalima u BSL (biosigurnosni laboratoriji), upoznali i crtali simbol za biohazard, proučili o zaraznim bolestima i njihovim uzorčnicima kao i o zaštiti od njih, upoznali emergentne i reemergentne zoonoze, Kalendar cijepljenja u RH, epidemiološki Vogarlicov lanac i dr.

Nakon svake edukacije, učenici šalju svoje radove na zadanu aktivnost. Neke od radova možete pregledati preko postavljenih poveznica:

Plakat o zaraznim bolestima u digitalnom alatu Piktochard https://bit.ly/3lWfrYW

Prezentacije o zaraznim bolestima https://bit.ly/395GNbm, https://bit.ly/3fzXf57

Zoonoze i Kalendar cijepljenja https://bit.ly/2UN8wp3 , https://bit.ly/3982uHQ

Prekidanje Vogarlicova lanca https://bit.ly/33aH6xP , https://bit.ly/3lVUPA1

Po završetku nastavne godine učenici će sudjelovati na nacionalnom natjecanju.

 
 

VOZNI RED ŠKOLSKIH AUTOBUSA

Meteorološka stanica

E- DNEVNIK
 

Časopis učenika

OŠ ŽUPA DUBROVAČKA

broj 28

 

Školsko zvono
Redni broj sata Početak Završetak
0. 7:10 7:55
1. 8:00 8:45
2. 8:50 9:35
3. 9:40 10:25
Veliki odmor 10:25 10:45
4. 10:45 11:30
5. 11:35 12:20
6. 12:25 13:10
7. 13:15 14:00
8. 14:05 14:50
ZABAVI SE I NAUČI

 

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola "Župa Dubrovačka" Mlini / Dr. A. Starčevića 84, HR-20207 Župa Dubrovačka / os-zupa-dubrovacka.skole.hr / ured@os-zupa-dubrovacka.skole.hr
preskoči na navigaciju